سنجش 16 عامل شخصیت کتل

سنجش 16 عامل شخصیت کتل

Sixteen Personality Factor Questionnaire (16 PF)


سنجش 16 عامل شخصیت کتل

سنجش 16 عامل شخصیت کتل

Sixteen Personality Factor Questionnaire (16 PF)


سنجش 16 عامل شخصیت کتل

  • 187
    تعداد سؤال‌ها
  • 40 دقیقه
    زمان اجرا
  • 122
    تعداد اجرا
  • 187
    تعداد سؤال‌ها
  • 40 دقیقه
    زمان اجرا
  • 122
    تعداد اجرا
هدف

ارزیابی و بررسی خصوصیات شخصیت

توصیه می‌شود حد ‌الامکان در پاسخگوی به سؤالات از گزینه‌های «الف» و «ج» استفاده کنید. گزینه «ب» را تنها زمانی انتخاب کنید که هیچ یک از دیگر گزینه‌ها معرف خصوصیات شما نیست.

مبلغ آزمون بعد از پاسخ به سؤالات (و قبل از نمایش خروجی آزمون) از شما دریافت خواهد شد. توجه : درصورت تمایل می‌توانید هم‌اکنون نسبت به اشتراک خود در سایت اقدام نمایید (از طریق منوی کاربری - خرید اشتراک). دراینصورت با اجرای همه‌ی آزمون‌های سایت تا پایان اشتراک، از شما مبلغی بابت آن دریافت نخواهد شد.

ریموند کتل (1973)، شخصیت را از بین ابعاد مختلف آن به 16 بعد اساسی که آن‌ها را صفات عمقی نامید کاهش داد و با استفاده از روش تحلیل عوامل، پرسشنامه شخصیتی 16 عاملی را در پنج فرم A، B، C،D و E ساخت که بر اساس آن می‌توان ارزیابی کاملی از شخصیت هر فرد، به دست آورد. وی به هر عامل 2 نام داده است؛ یکی برای نمره‌های بالا و دیگری برای نمره‌های پایین (اتکینسون و هیلگارد،1983).

16PF یک پرسشنامه با قابلیت نمره‌گذاری عینی است که بر مبنای پژوهش‌های بنیادی در روان‌شناسی جهت فراهم آوردن کامل‌ترین پوشش شخصیت ممکن در یک زمان کوتاه تهیه شده است. این پرسشنامه در مطالعات بسیار زیادی جهت ارزیابی و بررسی ویژگی‌های شخصیتی به کار گرفته شده است (ماهلر 1975، تی سنگ 1973، شالمن و کارپنتر 1982، سربان و کاتر 1975، ابر 1975، راس 1971، ترابیاس 1973، هاریس و بودن 1978، اسپرسون 1991 و 1992؛ به نقل از عبادی 1382). 16PF به زبان‌های مختلف ترجمه شده است و مطالعات بین فرهنگی در اروپای شرقی، خاورمیانه، استرالیا و کانادا صورت گرفته و پژوهش‌های مختلف روایی آزمون را نشان داده است (عبادی،1382).

«کتل» این پرسشنامه را با استفاده از فهرست صفات شخصیت که توسط آلپورت و اودبرت (1936) از ادبیات روان‌شناسی و روان‌پزشکی تدوین شده بود و شامل 4505 صفت بود، تدوین کرد که در مرحله اول این صفات را به 171 رگه محدود کرد و نهایتاً پس از محاسبه همبستگی متقابل این رگه‌ها و با استفاده از روش تحلیل عاملی آن‌ها را به 36 بعد تقلیل داد.

کتل (1975) نهایتاً پس از تحلیل عاملی مجدد 16 عامل متمایز را تبیین کرد و به عنوان پرسشنامه 16 عاملی کتل (16PF) مطرح ساخت.

  1. وقت خود را با فکر کردن درباره هر سؤال تلف نکنید. اولین و طبیعی‌ترین پاسخی را که به ذهنتان می‌رسد انتخاب کنید. هرچند سؤال‌ها کوتاه‌تر از آن هستند که بتوانند همه اطلاعاتی را که مایلید داشته باشید در اختیارتان بگذارند، اما شما سعی کنید نزدیک‌ترین گزینه به وضعیت خود را انتخاب کنید.
  2. پیشنهاد می‌شود در اغلب موارد گزینه‌های «الف» یا «ج» را انتخاب کنید و تنها موقعی از گزینه «ب» استفاده کنید که احساس می‌کنید مجبور هستید؛ زیرا هیچ یک از گزینه‌های «الف» و «ج» مربوط به شما نمی‌شود.

یکی از مباحث مهم علم روانشناسی همواره، توانایی شناخت و درک بهتر ساختار شخصیت و تأثیر آن بر رفتار آدمی بوده است. ریموند کتل در طی سه دهه به کمک پرسشنامه‌ها، آزمون‌های شخصیت و مشاهده رفتار در شرایط واقعی زندگی، گسترده‌ترین مطالعه را درباره صفات شخصیت انجام داد. کتل 16 صفت عمقی یا اساسی را در انسان‌ها مشخص کرد که به نظر او، عناصر اصلی شخصیت را تشکیل می‌دهند. به اعتقاد این روانشناس، در صورتی که ما بتوانیم این صفات را در شخصی شناسایی کنیم آنگاه در هر موقعیتی قادر خواهیم بود تا پیش‌بینی کنیم چگونه رفتار خواهد کرد و در نهایت می‌توانیم آن را کنترل کنیم. کتل علاوه بر این 16 عامل، به این نتیجه رسید که بین صفات عمقی همبستگی وجود دارد و آن‌ها را در هشت صفت مرتبه دوم دسته‌بندی کرد. این صفات که به آن‌ها فاکتورهای جهانی نیز گفته می‌شود، درک بهتری از معنی و عملکرد هر یک از صفات اصلی به ما می‌دهند.

این پرسشنامه 16 بعد مختلف یک شخصیت سالم را اندازه‌گیری می‌کند. هدف این آزمون به هیچ‌وجه نشان دادن خصوصیات مثبت یا معایب شخصیتی نیست، چه این مفاهیم نسبی و مربوط به قلمرو اخلاق‌اند. کسانی که به این پرسشنامه پاسخ می‌دهند، افرادی بهنجارند که قصد دارند شخصیت خود را دقیق‌تر مطالعه کنند و بشناسند و اینکه نه معالجه کنند. به اعتقاد کتل، پیش از آنکه شخصیت را با جزییات کامل بشناسیم، غیرممکن (یا لا اقل ناعاقلانه) است که بکوشیم آن را تغییر دهیم.

شاخص‌های اندازه‌گیری (مقیاس‌ها)
اجرای آزمون لیست آزمون‌ها