- آیا شما اغلب جذب کسانی میشوید که بیمهر و عاطفه هستند؟ آیا احساس میکنید که اطرافیانتان به شما توجه کافی ندارند؟
- آیا شما خود را انسان بیارزشی تصور میکنید؟ آیا احساس میکنید به دلیل بیارزشیتان، اطرافیان شما را نمیپذیرند و دوستتان ندارند؟
- آیا بیشتر اوقات خواستههای دیگران را بر نیازهای خودتان ترجیح میدهید؟ آیا آن چنان در فداکاری راه افراط پیمودهاید که دیگر نیازهای واقعیتان را نمیشناسید؟
- آیا نگران هستید که مبادا اتفاقات ناگواری برای شما پیش آید؟ آیا یک درد خفیف، شما را دچار وحشت از یک بیماری لاعلاج میکند؟
- آیا متوجه شدهاید که علیرغم تحسین و تشویق اجتماعی همچنان احساس نارضایتی و بیکفایتی میکنید؟
« این آزمون تله های زندگی شما را شناسایی میکند.»
ما در دوران کودکی خود، به شکلهای مختلفی آسیبدیدهایم؛ از قبیل طرد شدن، مورد انتقاد قرار گرفتن، دریافت حمایت افراطی، بدرفتاری و تجربه بیتوجهی یا محرومیت. به واسطه این تجارب اولیه، «تله های زندگی» بخشی از وجود ما شدهاند و حتی پس از گذشت سالها از دوران کودکی و ترک خانه پدری، با ایجاد موقعیتها یا انتخاب افرادی خاص، به بازآفرینی همان شرایط تلخ اولیه دوران کودکی میپردازیم! به عبارت دیگر، هم اکنون نیز دیگران ما را کنترل میکنند، با ما بد رفتاری میکنند یا به نیازهای ما توجه نمیکنند و به این ترتیب تلههای زندگی دست از سر ما بر نمیدارند و تداوم مییابند؛ بنابراین سخن عجیبی نیست اگر بگوییم، همین تداوم تلههای زندگی است که در تلاش برای رسیدن به اهداف زندگی با ناکامی و شکست مواجه میشویم.
«تله زندگی» اصطلاحی عامیانه است که متخصصان حوزه سلامت روان، به جای واژه «طرحواره» بکار میبرند. طرحوارهها، باورهای عمیق و تزلزلناپذیری هستند که در دوران کودکی درباره خود، دیگران و جهان اطراف پیدا میکنیم. رها کردن یا اصلاح این طرحوارهها، مستلزم چشمپوشی از امنیتی است که در پناه این طرحوارهها به دست آوردهایم. به همین خاطر، با وجود آسیبی که این باورها به ما میزنند، همچنان محکم به آنها میچسبیم زیرا به ما قدرت پیشبینی پذیری و اطمینان آفرینی میدهند، همانند فردی ترسو که خود را در خانه محبوس میکند.
پرسشنامه طرحواره یانگ بر پایه مشاهدات تجربهشده توسط متخصصان بالینی ساخته شده است. این پرسشنامه خود گزارشی، دارای 205 ماده است و برای اندازهگیری پانزده طرحواره غیر انطباقی اولیه طراحی شده است؛ اما فرم کوتاهتر 75 مادهای این پرسشنامه به دلیل داشتن ویژگیهای نسخه اصلی و از سوی دیگر سهولت اجرا، بیشتر مورد استقبال قرار گرفته است.
این پرسشنامه، انواع طرحوارههای محرومیت هیجانی، رهاشدگی، بیاعتمادی/بدرفتاری، انزوای اجتماعی/بیگانگی، نقص/شرم، شکست، وابستگی/بیکفایتی، آسیبپذیری در برابر ضرر و بیماری، گرفتار، اطاعت، ایثار، بازداری هیجانی، معیارهای سرسختانه، استحقاق و خویشتنداری/خود انضباطی ناکافی را ارزیابی و شناسایی میکند.